Chemex CM-6A
Kód: CHE-6ASouvisející produkty
Detailní popis produktu
Chemex svým elegantním stylem hodně lidem spíše na první pohled připomíná vázu na květiny nebo karafu vody než nádobu na výrobu filtrované kávy. Byl vynalezen německým chemikem Petrem J. Schlumbohma roku 1941. Je vyrobena z borosilikátového skla ve tvaru přesýpacích hodin. Uprostřed je sevřena dřevěným límcem a koženou šňůrkou pro lepší držení.
Káva z Chemexu má více rozvinuté chuťové tóny oproti třeba V60 nebo Aeropressu. Také se dá velmi lehce připravit bez pomoci další nádoby (konvičky).
Příprava:
- Použijeme 52 g čerstvě namleté kávy na filtr, 700 ml filtrované vody o teplotě 91–94 °C a doba extrakce by měla trvat cca 4 min.
- Složíme si filtrační papír na přípravu Chemexu, který usadíme do nádoby a prolejeme ho horkou vodou, aby se odstranila nežádoucí pachuť papíru a poté vodu vylejeme.
- Rovnoměrně nasypeme namletou kávu, postavíme Chemex na váhu a můžeme krouživými pohyby kávu zalévat ohřátou vodou při spuštění času.
- Pro lepší výsledný efekt budeme kávu zalévat postupně po částech.
- První část zaletí je blooming, kdy nám začíná káva "kvést" a odstraňuje se přitom oxid uhličitý. Trvá prvních 30 s při množství 70 g vody. Všechna káva musí být ponořena ve vodě!
- Po uplynutí 30 s začneme postupně rovnoměrně zalévat namletou kávu po celou dobu až do finálního množství 700 ml.
- Až nám káva celá dokape do spodní části Chemexu, můžeme filtrační papír s kávovým lógrem vyhodit a servírovat připravenou filtrovanou kávu.
- Pokud jste čas extrakce měli velmi rychlý, tak pro příště si mletí zjemněte a pokud naopak, se káva dlouho extrahovala, tak si mletí zhrubte.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Alternativní příprava |
---|---|
Značka: | Chemex |
Materiál: | Sklo, dřevo |
Objem: | 880 ml |
Výška: | 21,5 cm |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.