Indonésie - Sumatra Pollung | zrnková káva

Kód: ISP/250/FK ISP/250/ES ISP/500/FK ISP/500/ES ISP/1000/FK ISP/1000/ES Zvolte variantu
Espresso Filtr
Značka: ZRNA
345 Kč 345 Kč 585 Kč 585 Kč 1 150 Kč 1 150 Kč od 345 Kč 285,12 Kč bez DPH 285,12 Kč bez DPH 483,47 Kč bez DPH 483,47 Kč bez DPH 950,41 Kč bez DPH 950,41 Kč bez DPH od 285,12 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – citrusová hořkost, konopí, pepermint, černý čaj. Výběrová 100% Arabica zpracovaná metodou semi-washed.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Indonéské kávy patří ke kávám s vyváženými hořkými i ovocnými tóny (střední acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě můžete ucítit výraznou vůni konopí a v chuti jemnou citrusovou hořkost, pepermint a černý čaj.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 26-29 s čas extrakce
  • 35-39 g výsledné množství kávy v šálku

Způsob pražení však nevylučuje ani přípravu filtrované kávy. Pak je však ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech  přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku

Původ kávy a její zpracování

Seznamte se se sourozenci Lumban Gaol. Ambiciózní, podnikaví a cílevědomí. Alfiner a Julia vyrostli v kávové rodině a byli svědky mnoha útrap, které místní obyvatelé zažívali při snaze o prodej svých kávových třešní. Známí jako "sběratelé kávy" cestovali po regionu Pollung, sbírali kvalitní kávové třešně od okolních farmářů a postupně propojili více než 250 malých farem, čímž se sourozenci stali nedílnou součástí zdejší komunity. Provozují dvě mycí stanice se zaměřením na výběrovou kávu. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: semi-washed
Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: černý čaj, citrusová hořkost, konopí, pepermint
Země původu: Indonésie
Oblast: Severní Sumatra
Podoblast: Dolok Sanggul, Pollung
Farmáři: sourozenci Alfiner a Julia Lumban Gaol
Odrůda: SL34, Catimore a S795
Nadmořská výška: 1780 - 1850m n. m.
SCA skóre: 85+
Stupeň pražení na espresso: střední
Stupeň pražení na filtr: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.