Indonésie - Sumatra Pollung | zrnková káva ZRNA

Kód: ISP/250/FK ISP/250/ES ISP/500/FK ISP/500/ES ISP/1000/FK ISP/1000/ES Zvolte variantu
345 Kč 345 Kč 585 Kč 585 Kč 1 150 Kč 1 150 Kč od 345 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Výběrová 100% Arabica zpracovaná metodou semi-washed s vyváženým chuťovým profilem – citrusová hořkost, konopí, pepermint, černý čaj.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Indonéské kávy patří ke kávám s vyváženými hořkými i ovocnými tóny (střední acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě můžete ucítit výraznou vůni konopí a v chuti jemnou citrusovou hořkost, pepermint a černý čaj.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5g namleté kávy - 26-29s čas extrakce - 35-39g výsledné množství kávy v šálku

Způsob pražení však nevylučuje ani přípravu filtrované kávy. Pak je však ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech  přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku

Původ kávy a její zpracování

Seznamte se se sourozenci Lumban Gaol. Ambiciózní, podnikaví a cílevědomí. Alfiner a Julia vyrostli v kávové rodině a byli svědky mnoha útrap, které místní obyvatelé zažívali při snaze o prodej svých kávových třešní. Známí jako "sběratelé kávy" cestovali po regionu Pollung, sbírali kvalitní kávové třešně od okolních farmářů a postupně propojili více než 250 malých farem, čímž se sourozenci stali nedílnou součástí zdejší komunity. Provozují dvě mycí stanice se zaměřením na výběrovou kávu. 

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: semi-washed
? Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: černý čaj, citrusová hořkost, konopí, pepermint
Země původu: Indonésie
Oblast: Severní Sumatra
Podoblast: Dolok Sanggul, Pollung
Farmáři: sourozenci Alfiner a Julia Lumban Gaol
Odrůda: SL34, Catimore a S795
Nadmořská výška: 1780 - 1850m n. m.
SCA skóre: 85+

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.