Indonésie - Sumatra Pollung | zrnková káva ZRNA
Kód: ISP/250/FK ISP/250/ES ISP/500/FK ISP/500/ES ISP/1000/FK ISP/1000/ES Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Indonéské kávy patří ke kávám s vyváženými hořkými i ovocnými tóny (střední acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě můžete ucítit výraznou vůni konopí a v chuti jemnou citrusovou hořkost, pepermint a černý čaj.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5g namleté kávy - 26-29s čas extrakce - 35-39g výsledné množství kávy v šálku
Způsob pražení však nevylučuje ani přípravu filtrované kávy. Pak je však ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). Více o šetrných (a zdravých) způsobech přípravy kávy se můžete dočíst v tomto článku
Původ kávy a její zpracování
Seznamte se se sourozenci Lumban Gaol. Ambiciózní, podnikaví a cílevědomí. Alfiner a Julia vyrostli v kávové rodině a byli svědky mnoha útrap, které místní obyvatelé zažívali při snaze o prodej svých kávových třešní. Známí jako "sběratelé kávy" cestovali po regionu Pollung, sbírali kvalitní kávové třešně od okolních farmářů a postupně propojili více než 250 malých farem, čímž se sourozenci stali nedílnou součástí zdejší komunity. Provozují dvě mycí stanice se zaměřením na výběrovou kávu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | semi-washed |
? Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | černý čaj, citrusová hořkost, konopí, pepermint |
Země původu: | Indonésie |
Oblast: | Severní Sumatra |
Podoblast: | Dolok Sanggul, Pollung |
Farmáři: | sourozenci Alfiner a Julia Lumban Gaol |
Odrůda: | SL34, Catimore a S795 |
Nadmořská výška: | 1780 - 1850m n. m. |
SCA skóre: | 85+ |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.