Fruta Doce - Brazílie | zrnková káva

Kód: FDB/250/ES FDB/500/ES FDB/1000/ES Zvolte variantu
Novinka Espresso
Značka: ZRNA
385 Kč 706 Kč 1 283 Kč od 385 Kč 343,75 Kč bez DPH 630,36 Kč bez DPH 1 145,54 Kč bez DPH od 343,75 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil - meruňky, mandle, čokoláda.

Výběrová káva 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Jedná se o kávu s bohatou čokoládovou chutí a příjemně jemnou, zároveň plnou ovocností, která připomíná zralé meruňky.. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť, která je dána oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě se prolínají chutě meruněk, čokolády a typické brazilské ořechové tóny, především mandlí.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto kávu pražíme na espresso. Pro dosažení optimální chuti doporučujeme nechat kávu uležet minimálně 14 dní od data pražení, které je vždy uvedeno na obalu.

Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 27-28 s čas extrakce
  • 38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy

Káva z oblasti Cerrado Mineiro se vyznačuje intenzivní dobou kvetení a rovnoměrným dozráváním, což je výsledkem ideálních klimatických podmínek.

Klimatické charakteristiky této oblasti zahrnují obecně horká a vlhká léta a mírné až suché zimy. Teploty jsou v ideálním rozmezí pro pěstování odrůd Arabica.

Region Cerrado Mineiro se nachází na severozápadě státu Minas Gerais. Historie pěstování kávy v této oblasti sahá do doby, kdy pěstitelé z tradičních kávových oblastí museli hledat nové lokality mimo zóny s rizikem mrazů.

Autentická káva z Cerrado Mineiro nabízí intenzivní aroma s tóny karamelu a ořechů, jemně citrusovou kyselinkou a dlouhotrvající čokoládovou chutí.

O farmě a její historii

Příběh Fazenda Chapadão začal s panem Cirem, který se věnoval chovu krav pro výrobu mléka. Jeho synové Gustavo a Rodrigo mu pomáhali, kdykoli to bylo možné, přestože zároveň studovali ve městě. Ciro měl také malou kávovou plantáž, kterou však pronajal, protože kvůli náročné rutině spojené s výrobou mléka, která zabírala celý den sedm dní v týdnu, neměl čas se jí věnovat. Navíc tato činnost nebyla příliš výnosná.

Když Gustavo dokončil studia a v roce 2014 se vrátil na farmu, společně se rozhodli věnovat se výhradně pěstování kávy. Všechny krávy prodali a plantáž rozšířili. V roce 2018 se k nim přidal i Rodrigo, který opustil práci ve městě, a od té doby je rodina plně oddána pěstování výběrové kávy té nejvyšší kvality. Zavádějí nové metody zpracování po sklizni a investují do nových odrůd.

Na farmě pěstují odrůdy Catiguá, Yellow Bourbon, Paraiso a Yellow Catuaí. Mezi udržitelné praktiky patří také pěstování brachiarie (krmiva pro krávy) mezi kávovníky, které obohacuje půdu o organickou hmotu, snižuje erozi, omezuje výskyt nematodů (malých škůdců žijících v kořenech kávovníků a požírajících hnojiva) a chrání mladé rostliny před větrem.

Díky této píli se Fazenda Chapadão prosadila v produkci výběrových káv a získala řadu ocenění za kvalitu. Aby rodina ještě více posílila své podnikání, otevřela na farmě také pražírnu, kde prohlubují své znalosti o kávě a zajišťují autentický a dostupný produkt.

Rodina sdílí jeden hlavní cíl: zpřístupnit speciality více lidem a umožnit jim vychutnat si kávu výjimečné kvality.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: střední
Chuťový profil: mandle, čokoláda, meruňky
Země původu: Brazílie
Region: Cerrado Mineiro
Farma: Fazenda Chapadão
Farmář: Ciro Sousa Alvarenga
Odrůda: Paraiso
Nadmořská výška: 1 200 m. n. m.
Sklizeň: 2024
SCA skóre: 86
Stupeň pražení: střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.