Idido - Etiopie | zrnková káva
Kód: IE/250/FK IE/250/ES IE/500/FK IE/500/ES IE/1000/FK IE/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Jedná se o kávu s jemnými květinovými, bylinkovými a ovocnými tóny. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť, která je dána oblastí pěstování a způsobem zpracování. Tato káva je velmi aromatická, s vůní květin, bylinek a především výrazného jasmínu. V chuti se příjemně objevují tóny borůvek, limetky a jemné broskve, které na závěr doplňuje jemný nádech kakaa.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,8 g namleté kávy
- 26-28 s čas extrakce
- 37-38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Oblast Yirgacheffe, ležící v rámci zóny Gedeo v regionu Jižních národů, národností a lidu (SNNP) v jižní Etiopii, je proslulé svými vynikajícími promytými kávami natolik, že bylo rozděleno na menší mikroregiony. Tato strmá a bujná oblast je velmi úrodná a nachází se ve vysoké nadmořské výšce, přičemž většina kávy se zde pěstuje ve výškách kolem 2 000 metrů nad mořem.
V Etiopii tvoří většinu producentů kávy drobní zemědělci, kteří často obdělávají pozemky menší než 5 hektarů a svou kávovou plantáž měří spíše podle počtu stromů než podle rozlohy půdy. Většina kávy se proto pěstuje bez použití chemických hnojiv či pesticidů. Převládají tradiční způsoby pěstování, přičemž práce na pěstování, sklizni i sušení kávy probíhá převážně ručně. Káva se obvykle pěstuje spolu s dalšími základními plodinami v tzv. „kávových zahradách“.
Etiopie má každý rok jednu hlavní sklizeň kávy, která obvykle probíhá v listopadu a prosinci ve všech pěstitelských oblastech. Kávové odrůdy zde mají hluboké kořeny a vzhledem k jejich vynikající přizpůsobivosti místní půdě a prostředí se neplánuje zavádět žádné nové odrůdy.
Sklizeň a zpracování
Mycí stanice ve vesnici Idido, situovaná v nadmořské výšce mezi 1 960 a 2 090 metry v oblasti Yirgacheffe, přijímá třešně pěstované v okolí. Výrazné období dešťů a sucha vytváří ideální podmínky pro zpracování kávy. Farmáři pečlivě sbírají třešně ručně a přivážejí je do mycí stanice, kde probíhá důkladný ruční výběr, který odstraní nezralé nebo poškozené plody. Následně jsou třešně zbaveny slupky pomocí diskového loupacího stroje a fermentují po dobu 72 hodin. Po fermentaci se pergamenové zrno myje čistou vodou a přenáší na vyvýšené sušící rošty. Zrna jsou na těchto roštech rovnoměrně rozprostřena, aby bylo zajištěno pravidelné obracení a rovnoměrné sušení. Káva zde zůstává 12 až 15 dní, dokud nedosáhne optimální vlhkosti, a poté prochází loupáním a přípravou na export.
Historie
Výjimečná kvalita etiopské kávy pramení z harmonického propojení mnoha faktorů. Genetická rozmanitost kávových odrůd vytváří bohatou paletu chutí, a to i mezi farmami, které mají podobné podmínky pěstování a způsoby zpracování. Zpracovatelské techniky rovněž hrají klíčovou roli v konečné kvalitě produktu. Navíc bohaté etiopské tradice v pěstování kávy přispěly k genetické rozmanitosti, rozvoji zpracovatelských zařízení a k lahodné kávě, kterou dnes s potěšením vychutnáváme.Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | limetka, kakao, borůvky, jasmín |
Země původu: | Etiopie |
Region: | Gedeo Zone |
Okres: | Yirgacheffe |
Vesnice: | Idido |
Odrůda: | JARC a původní odrůdy |
Nadmořská výška: | 1 900 - 2 100 m. n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.