Sigri - Papua New Guinea | zrnková káva

Kód: 942/250/FK 942/250/NA 942/500/FK 942/500/NA 942/100/FK 942/100/NA Zvolte variantu
Novinka Espresso
Značka: ZRNA
398 Kč 398 Kč 730 Kč 730 Kč 1 327 Kč 1 327 Kč od 398 Kč 355,36 Kč bez DPH 355,36 Kč bez DPH 651,79 Kč bez DPH 651,79 Kč bez DPH 1 184,82 Kč bez DPH 1 184,82 Kč bez DPH od 355,36 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil - rozinky, višně, portské víno, vyzrálé švestky.

Výběrová káva 100 % Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Jde o kávu s výraznou sladkostí a ovocnými tóny zejména do zralého ovoce. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. Tato káva se vyznačuje ovocnou sladkostí, která se projevuje jak ve vůni, tak v chuti. Její přirozená sladkost je velmi výrazná a v chuti můžete zachytit jemné náznaky portského vína.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 29 s čas extrakce
  • 35 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

Farma Sigri provozuje největší kávovou plantáž v Papui Nové Guineji, která se rozkládá na přibližně 750 hektarech a zahrnuje dvě mycí stanice Sigri a Bunum Wo. Nachází se v údolí Waghi na Západních vysočině, kde se káva pěstuje ve výškách přesahujících 1 400 m. n. m., což přináší výhody z bohaté sopečné půdy. Plantáž se pyšní závazkem k organickému zemědělství, vyhýbá se umělým chemikáliím, pesticidům a herbicidům během pěstování.

Něco málo z historie farmy

Sigri Coffee Estate, založené v 50. letech Tomem Colem, vizionářem a pěstitelem kávy, má bohatou historii. Před pěti lety (2020) se majetek rozšířil akvizicí plantáže Bunum Wo Coffee Estate, která byla dříve rozsáhlou čajovou plantáží a od té doby byla kompletně přetvořena na kávový ráj.

Pěstování a zpracování

V Sigri se pěstují výhradně rostliny Arabica, přičemž důraz je kladen na odrůdu Typica, která pochází z proslulé odrůdy Jamaica Blue Mountain Typica. Metody pěstování a zpracování byly pečlivě zdokonalovány po desetiletí, aby bylo zajištěno dodržování nejvyšších standardů kvality v každé fázi. Káva prochází důkladným zpracováním, které začíná pečlivým ručním sběrem pouze zralých, červených třešní, aby se zachoval dokonalý poměr sladkosti a acidity.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: střední
Chuťový profil: rozinky, višně, portské víno, vyzrálé švestky
Země původu: Papua New Guinea
Provincie: Jiwaka
Region: Waghi Valley
Farma: Sigri Coffee Estate
Odrůda: Typica
Nadmořská výška: 1 400 - 1 200 m. n. m.
Sklizeň: 2024
SCA skóre: 86
Stupeň pražení: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.