Rwanda - Shyira | zrnková káva ZRNA
Kód: RS/250/FK RS/250/ES RS/500/FK RS/500/ES RS/1000/FK RS/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Jde o kávu s výraznými ovocnými tóny (vysoká acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná citrusová kyselost s tóny černého rybízu, květů černého bezu, malin, limetky, s jemnou colovou dochutí.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5-18,8g namleté kávy - 27s čas extrakce - 37-40g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
"Little baby" Shyira je nejmenší ze všech mycích stanic, kterou spravuje Evariste Hagumimana. Je také nejvýše položenou mycí stanicí ve Rwandě – leží ve výšce 1 850 m. n. m.
Povětrnostní podmínky a typ vysokohorské půdy činí z CWS ideální prostředí pro zpracování a výrobu vysoce kvalitní kávy. Když se dostanete na vrchol kopců Shyira, naskytne se vám pohled, který bere dech - řetězec sopek mezi nádhernou rwandskou divočinou, odkud pocházejí horské gorily, vodopády i řeka Gicice.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
? Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | černý rybíz, limetka, květy černého bezu, maliny, jemná colová dochuť |
Země původu: | Rwanda |
Oblast: | Nyabihu District |
Farma: | Shyira Washing Station |
Odrůda: | Red Bourbon |
Nadmořská výška: | 1850m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.