Nicaragua - Limoncillo | zrnková káva

Kód: NL/250/FK
Filtr Limitovaná edice
Značka: ZRNA
550 Kč 454,55 Kč bez DPH
Vzpomínáme
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – meruňková marmeláda, banány, maliny, tropické ovoce.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě můžete cítit příjemnou ovocnou kyselost s tóny meruňkové marmelády, banánu, malin a tropického ovoce.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu filtrované kávy. V takovém případě je ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).

Původ kávy a její zpracování

Informace o odrůdě

Žlutá Pacamara je přirozenou mutací červené Pacamary (kříženec mezi Maragogype a Pacas). Poprvé jsme tuto žlutou dozrávající odrůdu objevili na naší farmě kolem roku 2004. Další rok jsme znovu zasadili některá semena z těchto původních stromů a poté jsme tuto odrůdu začali pěstovat i na našich dalších farmách. El Limoncillo sice není farmou s nejvyšší nadmořskou výškou, přesto se tato odrůda chová v tomto mikroklimatu velmi příznivě. Tato odrůda vyžaduje více hnojiva než jiné odrůdy, asi o 20 % více ve srovnání s Bourbonem nebo Caturrou, a vyžaduje půdu bohatou na hořčík, zinek a draslík. Je to také odrůda, která je náchylná k chorobám a nedává velkou úrodu. Navzdory těmto nevýhodám produkuje tato odrůda velkolepý chuťový profil. Je ovocnější a citronovější než jeho červeně zrající bratranec, říká farmář. 

Přírodní proces

Tato žlutá Pacamara byla zpracována přírodní metodou. Přírodní metoda začíná na farmě výběrem pouze optimálně krvavě červených, zralých třešní. Ty jsou promyty a poté opatrně transportovány k sušení, kde jsou rozprostřeny jako tenká vrstva na plastových plachtách. Tyto třešně se opatrně přesouvají v rámci přiděleného prostoru přibližně třikrát denně. Vždy dbáme na to, abychom třešně při jejich přemisťování nepoškodili.

V Don Esteban (místo sušení) nesušíme na betonových terasách. Na zem položíme silnou vrstvu pergamenu, kterou pak přikryjeme černou síťkou z polymerního materiálu, která umožňuje průchod vzduchu mezi zeminou a kávou, umožňující rovnoměrnější sušení. Tato žlutá Pacamara se první 4 dny sušila na plachtách pod 100% slunečním zářením, aby se zabránilo nadměrné fermentaci nebo růstu plísní. Poté byla přenesena do afrických postelí, kde se sušila v 75% stínu dalších 23 dní, dokud nedosáhla rozsahu vlhkosti 11,5 % nebo nižší. Celková doba sušení této šarže byla 27 dní. Po usušení je káva přesunuta do našeho skladu, kde bude měsíc odpočívat jako sušené třešně, aby se zhomogenizovala vlhkost v kávových zrnech. Po měsíci usušené třešně oloupeme. "Oro" neboli zelené zrnka, pak odpočívají/stárnou ještě další měsíc, než je vyvezeme. Tento další měsíc odpočinku sníží drsné tóny, které lze nalézt v naturálních kávách a umožní vyvážení chutí. Tento proces pomalého sušení také prodlouží trvanlivost zelené kávy, protože embryo (zrnko) zůstane naživu co nejdéle.

Informace o farmě

Pojmenováno po Limoncillu (malý druh citronu), který již rostl na farmě, když byla zakoupena rodinou Mierisch. Limoncillo je druhá nejstarší kávová farma ve skupině Fincas Mierisch (Los Placeres je první). Typica byla jedinou odrůdou pěstovanou na farmě až do poloviny 90. let. Kvůli klimatickým změnám, nestabilním tržním cenám a náchylnosti ke rzi kávových listů, jsme se rozhodli diverzifikovat naše odrůdy a také se výrazně zaměřit na kvalitu nikoli kvantitu. 

Všechny naše farmy poskytují služby denní péče o děti našich pracovníků, tedy těm, kteří nemají přístup do škol. Limoncillo však má na místě vlastní základní školu a vlastní kliniku. Dětská práce je na všech našich farmách přísně zakázána a děti mají během sklizně jídlo zdarma. 

Limoncillo vyrábí svou vlastní obnovitelnou energii prostřednictvím vodních turbín. 

Jako farma s certifikací UTZ poskytujeme každoročně školení o lepších zemědělských postupech našim zaměstnancům, což nám pomohlo zvýšit výnos a kvalitu kávy a zároveň snížit výrobní náklady. 

 

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: tropické ovoce, maliny, meruňková marmeláda, banány
Země původu: Nicaragua
Oblast: Matagalpa
Farma: El Limoncillo
Farmář: Mierisch family
Velikost lotu: 2 pytle
Datum sklizně: 27. 12. 2021
Odrůda: Yellow Pacamara
Nadmořská výška: 850 - 1 110 m. n. m.
Doba sušení: 27 dní
SCA skóre: 89,75
Stupeň pražení na filtr: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.