Keňa - Uhuru Kenyatta | zrnková káva ZRNA
Kód: KUK/250/FK KUK/250/ES KUK/500/FK KUK/500/ES KUK/1000/FK KUK/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná ovocná kyselost s tóny kandované ovoce, višně v čokoládě, fíková marmeláda.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5g namleté kávy - 25s čas extrakce - 38g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Název dostala podle minulého keňského prezidenta Uhuru Kenyatta, který vlastní tohle panství. Kromě pěstování kávy má Muthaite Estate také širokou škálu zemědělských aktivit, včetně chovu dojnic.
Umístění
Kiambu je jedním ze slavných hrabství v Keni s pověstí nejvyšší kvality. Větší farmy, jako je Muthaite, jsou dnes méně běžné, protože rozvoj měst v tomto regionu zmenšil zemědělskou půdu.
Farma má rozlohu 150 hektarů, která je osázena typickými druhy kávovníků, jako je Sl 28, Sl 34, Ruiru 11 a Batian.
Tmavě červené vulkanické půdy v Kiambu tvoří ideální podmínky pro pěstování kávy.
Zpracování
Farma Muthaite Estate je známá naturálním zpracováním kávy. Po sběru kávových třešní je farmáři rozloží na "kávové postele" a nechají je sušit na slunci 18-24 dní. Aby se zabránilo plísni, kvašení nebo hnilobě, třešně pravidelně obracejí. Poté, co jsou třešně důkladně vysušené, jsou odeslány do mlýnů k oloupání.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
? Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | kandované ovoce, višně v čokoládě, fíková marmeláda |
Země původu: | Keňa |
Oblast: | Kiambu |
Podoblast: | Thika |
Farma: | Muthaite |
Farmář: | Uhuru Kenyatta |
Odrůda: | Ruiru11, SL28 |
Nadmořská výška: | 1587 m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.