Etiopie - Wote Konga | zrnková káva

Kód: EWK/250/FK EWK/250/ES EWK/500/FK EWK/500/ES EWK/1000/FK EWK/1000/ES Zvolte variantu
Espresso Filtr
Značka: ZRNA
335 Kč 335 Kč 575 Kč 575 Kč 1 130 Kč 1 130 Kč od 335 Kč 299,11 Kč bez DPH 299,11 Kč bez DPH 513,39 Kč bez DPH 513,39 Kč bez DPH 1 008,93 Kč bez DPH 1 008,93 Kč bez DPH od 299,11 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – broskev, peckové ovoce, kakao, karamel.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná promytou metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Etiopské kávy spolu s keňskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládají tóny sladké broskve, peckového ovoce, kakaa a karamelu.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto káva se nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 26-29 s čas extrakce
  • 38 g výsledné množství kávy v šálku 

Původ kávy a její zpracování

Konga je vesnice v okrese Yirgacheffe, v regionu SNNP (Jižní národy, národnosti a národy v Etiopii). 

Během řady let si tento region vybudoval vynikající reputaci v produkci kvalitní výběrové kávy a pěstují se zde některé z nejžádanějších mikrolotů na světě. Kombinace vysoké nadmořské výšky (v některých oblastech až 2 200 m), úrodné půdy, stálých a vydatných dešťů, to vše jsou faktory přispívající k vysoké kvalitě kávy pěstované v oblasti Yirgacheffe.

Původní odrůdy Heirloom - které rostou v Etiopii divoce - jsou zodpovědné za jedinečné chuťové tóny, které vytvářejí neobvyklí, ale krásně rafinovaný šálek, vyznačující se silnou citronovou aciditou, sladkou čokoládovou chutí a květinovými / bylinnými tóny např. levandule, jasmínu, bergamotu, tymiánu.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: karamel, broskev, kakao, peckové ovoce
Země původu: Etiopie
Oblast: Yirgacheffe
Vesnice: Konga
Farma: Wote Konga
Odrůda: Heirloom
Nadmořská výška: 1 950 - 2 150 m. n. m.
Sklizeň: 2022
Stupeň pražení na espresso: střední
Stupeň pražení na filtr: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.