Etiopie - Wote Konga | zrnková káva ZRNA
Kód: EWK/250/FK EWK/250/ES EWK/500/FK EWK/500/ES EWK/1000/FK EWK/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Etiopské kávy spolu s keňskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládají tóny sladké broskve, peckového ovoce, kakaa a karamelu.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5g namleté kávy - 26-29s čas extrakce - 38g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Konga je vesnice (kebele) v okrese Yirgacheffe, v regionu "Jižní národy, národnosti a národy" (SNNP) v Etiopii.
Během řady let si tento region vybudoval vynikající reputaci pro kvalitní kávu a vyrábí některé z nejžádanějších mikrosérií na světě. Kombinace vysoké nadmořské výšky (v některých oblastech až 2 200 m), úrodné půdy, stálých a vydatných dešťů a množství místních znalostí, to vše jsou faktory přispívající k vysokému stavu káv Yirgacheffe.
Původní odrůdy "heirloom" - které rostou v Etiopii divoce - jsou zodpovědné za jedinečné chuťové tóny, které vytvářejí neobvyklý, ale krásně rafinovaný šálek, vyznačující se silnou kyselinou citronovou, sladkou čokoládovou chutí a květinovými / bylinnými tóny levandule, jasmínu, bergamotu a tymiánu.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
? Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | karamel, broskev, kakao, peckové ovoce |
Země původu: | Etiopie |
Oblast: | Yirgacheffe |
Vesnice: | Konga |
Farma: | Wote Konga |
Odrůda: | Heirloom |
Nadmořská výška: | 1950 - 2150m n. m. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.