Costa Rica - Hermanos Robles | zrnková káva

Kód: CRHR/250/FK CRHR/250/ES CRHR/500/FK CRHR/500/ES CRHR/1000/FK CRHR/1000/ES Zvolte variantu
Espresso Filtr
Značka: ZRNA
380 Kč 380 Kč 685 Kč 685 Kč 1 350 Kč 1 350 Kč od 380 Kč 339,29 Kč bez DPH 339,29 Kč bez DPH 611,61 Kč bez DPH 611,61 Kč bez DPH 1 205,36 Kč bez DPH 1 205,36 Kč bez DPH od 339,29 Kč bez DPH
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – papaya, mák a povidla, čokoláda, datle a kandované ovoce.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak můžete cítit příjemnou sladkost s tóny papayi, máku s povidly, čokolády, datlí a kandovaného ovoce.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 - 18,8 g namleté kávy
  • 25-29 s čas extrakce
  • 34-38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

RYS je rodinný podnik, který vlastní otec dvou synů Lea a Eliana. Společně pracují už spoustu let. Bratři odvádí velmi dobrou práci. Ze začátku zpracovávali kávové třešně pomocí promyté a honey metody. Leo a Elian jsou dost nápadití, a proto nechtěli zůstat stát na místě, ale dál se rozvíjet. Začali s kávou experimentovat pomocí různých fermentací. Postavili fermentační nádrže, aby mohli kávová zrna zpracovávat například metodou double washed (dvojité promývání). V případě tohoto zpracování jsou zrna po první fázi promývání zbavena slupky a zůstávají pokrytá vrstvou lepkavého slizu (dužiny), poté fermentují ve speciálních fermentačních nádržích s minimálním množstvím vody. Fermentace probíhá 12-24 hodin. Následně se zrna znovu promyjí ve vodě, tím se zbaví zbytku dužiny a případných nečistot.

O farmě:

El Balar je farma o rozloze 5 hektarů, která se nachází v nadmořské výšce 1 600 metrů a je osázená odrůdami Caturra a Catuai. Tato farma má písčité a úrodné půdy pro pěstování skvělé kávy. Bratři Roblesovi rádi aplikují organická hnojiva, jako je bioles, aby pomohli půdě, která byla v minulosti poškozena používáním chemikálií. Pěstují také ovocné stromy kvůli stínu, který pomáhá s ekosystémem na farmě.

Poté, co vyberou nejzralejší třešně, dopraví kávu do mycí stanice, kde mají plovoucí systém, který odděluje nezralé a vadné třešně od zralých a dobrých. Kávu pak umístí na tzv. betonové terasy ve velmi velkých hromadách a nechají ji 3 nebo 4 dny kvasit nedotčenou. Po fermentaci a krátkém sušení na betonové terase, přesunou třešně do statické mechanické sušičky, kde nechají třešně sušit dlouhou dobu při nízkých teplotách. Sušení tohoto fermentovaného přírodního procesu obvykle trvá přibližně 1 týden. Také nechávají naturální kávy po dobu sušení asi měsíc odpočívat v bezpečně uzavřených pytlích s dužinou. Věří, že během této doby může káva absorbovat některé vlastnosti a chutě z ponechané dužiny a udělají tak z výsledného šálku nevšední chuťový zážitek.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva, Zrna pražená na espresso, Zrna pražená na filtrovanou kávu
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: čokoláda, kandované ovoce, papaya, mák a povidla, datle
Země původu: Costa Rica
Oblast: Tarrazu
Město: San Marcos
Farma: El Balar
Farmáři: Hermanos Robles
Odrůda: Catuai, Caturra
Nadmořská výška: 1 800 m. n. m.
Stupeň pražení na espresso: střední
Stupeň pražení na filtr: světlé
5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
D Avatar autora | 21.1.2024
Spokojenost maximalni. Tohle je proste nejlepsi kava, co sem doposud pil.
5
IZ Avatar autora | 4.3.2022
Opět mňam, takto se té závislosti na kávě nezbavím. :-)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.