Costa Rica - Hermanos Robles | zrnková káva ZRNA

Kód: CRHR/250/FK CRHR/250/ES CRHR/500/FK CRHR/500/ES CRHR/1000/FK CRHR/1000/ES Zvolte variantu
380 Kč 380 Kč 685 Kč 685 Kč 1 350 Kč 1 350 Kč od 380 Kč
Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta

Výběrová 100% Arabica zpracovaná suchou metodou s chuťovým profilem – papaya, mák a povidla, čkoláda, datle a kandované ovoce.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná sladkost s tóny papayi, máku a povidly, čokolády, datlí a kandovaného ovoce.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5-18,8g namleté kávy - 25-29s čas extrakce - 34-38g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

 

RYS je rodinný podnik, který vlastní otec dvou synů Lea Eliana. Společně spolu pracují na své farmě už spoustu let. Bratři spolu odvádí velmi dobrou práci. Ze začátku zpracovávali kávové třešně pomocí promyté a honey metody. Leo a Elian jsou dost nápadití, a proto nechtěli zůstat stát na místě, ale dál se rozvíjet, a tak začali s kávou experimentovat pomocí různých fermentací. Postavili fermentační nádrže, aby mohli kávová zrna zpracovávat například metodou double washed (dvojité promývání). V případě tohoto zpracování jsou zrna po první fázi promývání zbavena slupky a zůstávají pokrytá vrstvou lepkavého slizu (dužiny), poté fermentují ve speciálních fermentačních nádržích s minimálním množstvím vody. Fermentace probíhá 12-24 hodin. Následně se zrna znovu pormyjí ve vodě, tím se zbaví zbytku dužiny a případných nečistot.

O farmě:

El Balar je farma o rozloze 5 hektarů, která se nachází v nadmořské výšce 1600 m. nm., osázená odrůdami Caturra a Catuai. Tato farma má písčité a úrodné půdy na pěstování skvělé kávy. Bratři Roblesovi rádi aplikují organická hnojiva, jako je bioles, aby pomohli půdě, která byla v minulosti poškozena používáním chemikálií. Pěstují také ovocné stromy pro stín, který pomáhá s ekosystémem na farmě a udržitelností.

Poté, co vyberou nejzralejší třešně, dopraví kávu do mokrého mlýna, kde mají plovoucí systém, který odděluje lopatková zrna a plováky od zralých a dobrých zrn. Kávu pak umístí na betonové terasy ve velmi velkých hromadách a nechají ji 3 nebo 4 dny kvasit nedotčenou. Po fermentaci a krátkém sušení na betonové terase přesunou třešně do statické mechanické sušičky, která pracuje s teplem při nízkých teplotách a po dlouhou dobu. Sušení tohoto fermentovaného přírodního procesu obvykle trvá přibližně 1 týden. Je důležité, aby se provádělo rovnoměrné sušení při nízkých teplotách. Také si kladou za cíl nechat naturální kávu po dobu sušení asi měsíc odpočívat v uzavřených, bezpečných pytlích s dužinou/pergamenem. Věří, že během této doby může káva absorbovat některé vlastnosti a chutě z pergamenu, které dodají šálku na složitosti.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: natural
? Způsob přípravy: espresso, filtrovaná káva
? Acidita: střední
Chuťový profil: čokoláda, kandované ovoce, papaya, mák a povidla, datle
Země původu: Costa Rica
Oblast: Tarrazu
Město: San Marcos
Farma: Hermanos Robles
Odrůda: Catuai, Caturra
Nadmořská výška: 1800m n. m.
5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
IZ Avatar autora | 4.3.2022
Opět mňam, takto se té závislosti na kávě nezbavím. :-)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.