Monkey Peaberries - Brazílie | zrnková káva

Kód: BMP/250/ES BMP/500/ES BMP/1000/ES Zvolte variantu
Espresso
Značka: ZRNA
290 Kč 465 Kč 880 Kč od 290 Kč 258,93 Kč bez DPH 415,18 Kč bez DPH 785,71 Kč bez DPH od 258,93 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – čokoláda, lískosvý oříšek, střední acidita.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je výjimkou. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak můžete cítit tóny čokolády a lískového oříšku.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.

Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 25-28 s čas extrakce
  • 38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

Region Matas se nachází v Atlantickém pralese východně od státu Minas Gerais. Je to jedno z nejstarších míst pěstování kávy v Brazílii. Žije zde více menších farmářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice.

Vlhké a deštivé počasí v tomto regionu jsou velmi přínosné pro pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy. Kvůli dešťům kávové třešně dozrávají v různou dobu, což je problém při sběru, kdy jsou v jeden čas sbírány jak přezrálé, zralé, tak i nedozrálé třešně.

Jedním z nových způsobů zpracování kávy je pulped natural, kdy během promývání při odstranění slupky z kávových třešní, zůstane na zrnech nepatrná vrstva dužiny. Zrna se pak společně s částí dužiny suší na kávových postelích jako při naturálním zpracování.

Tato zrna byla sklizena selektivním (ručním) sběrem kávových třešní, který není pro Brazílii typickou záležitostí. Jedná se o velmi náročnou práci a náklady na takový sběr jsou velmi vysoké. V konečné fázi je tato káva čistší, intenzivnější a kvalita se zase posouvá o stupeň výše.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: střední
Chuťový profil: čokoláda, lískový oříšek
Země původu: Brazílie
Oblast: Minas Gerais
Podoblasti: Matas, Caparaó
Odrůda: Red Catuaí
Nadmořská výška: 1 200 m. n. m.
SCA skóre: 83
Stupeň pražení na espresso: střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.