Brazílie - Frankenstein Espresso | zrnková káva

Kód: BFE/250/ES BFE/500/ES BFE/1000/ES Zvolte variantu
Espresso
Značka: ZRNA
310 Kč 505 Kč 960 Kč od 310 Kč 276,79 Kč bez DPH 450,89 Kč bez DPH 857,14 Kč bez DPH od 276,79 Kč bez DPH
Vzpomínáme Vzpomínáme Vzpomínáme Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – pomeranč, čokoláda, med, lehká citrusová acidita.

Výběrová 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

 

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je vyjímka. V kávě můžeme cítit jemné tóny pomeranče, který dodává kávě svěžest, potom sladkou čokoládu a med. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. Z našich brazilských káv je nejovocnější.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.

Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 25-28 s čas extrakce
  • 38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování 

Tato káva pochází ze tří regionů:

Region Mantiqueira, který se nachází v horském prostředí. Zde vládne deštivé počasí s průměrnými ročními srážkami 1 600 mm a průměrnou roční teplotou 18-28°C, a to je dá se říct ideální počasí pro pěstování kávy. Kávu zde pěstují menší farmáři.

Dalším regionem je Matas, který se nachází v Atlantickém pralese východně od státu Minas Gerais. Je to jedno z nejstarších míst pro pěstování kávy v Brazílii. Žije zde více menších farmářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice. Vlhké a deštivé počasí v tomto regionu velmi prospívá pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy.

Třetím regionem je Caparaó nacházející se přímo ve státě Minas Gerais na hranici s regionem Espirito Santo. Původně je tato oblast známá pro pěstování komoditní kávy. V letech 2004 a 2005 zdejší farmáři změnili svůj pohled na kávový svět a začali se zdokonalovat jak ve sběru třešní, zpracování, tak nakonec i v jejich uskladnění. Kávová zrna nechávají odpočívat po dobu 30-40 dnů v dřevěných sudech. Postupně se snaží používat selektivní (ruční) sběr, sušení kávových zrn na tzv. kávových postelích a někteří začínají využívat metodu pulped natural (specificky též nazývanou jako honey metoda).

Doplňkové parametry

Kategorie: Vzpomínáme
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: střední
Chuťový profil: pomeranč, čokoláda, med, lehká citrusová acidita
Země původu: Brazílie
Oblast: Minas Gerais
Podoblasti: Mantiqueira, Matas, Caparaó
Odrůda: Red Catuaí
Nadmořská výška: 1 200 m. n. m.
Sklizeň: 2022/2023
SCA skóre: 85
Stupeň pražení na espresso: střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.