Brazílie - Frankenstein Espresso | zrnková káva ZRNA
Kód: BFE/250/ES BFE/500/ES BFE/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je vyjímka. V kávě můžeme ucítit jemné tóny pomeranče, který dodává kávě svěžest, potom sladkou čokoládu s medem. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. Z našich brazilských káv je nejovocnější.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je spíše vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup: 18,5g namleté kávy - 25-28s čas extrakce - 38g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Tato káva se vyskytuje ve třech regionech:
Region Mantiqueira, který se nachází v horském prostředí, kde vládne deštivé počasí s průměrnými ročními srážkami 1.600 mm a průměrnou roční teplotou 18-28°C, které je nejideálnějším počasím pro pěstování kávy. Kávu zde pěstují skupiny malých farmářů, kteří se snaží vymýšlet nové a lepší technologie pro produkci té nejkvalitnější kávy.
Dalším regionem je Matas, který se nachází v Atlantickém pralese východně od Minas Gerais, jednoho z brazilských států. Je to jedno z nejstarších míst pro pěstování kávy, kde žije více famářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice. Vlhkost a deštivost v tomto regionu jsou velmi přínosné pro pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy.
Třetím regionem je Caparaó nacházející se ve státě Minas Gerais na hranici s regionem Espirito Santo. Původně je tato oblast známá pro pěstování komoditní kávy. Zdálo by se, že zdejší velmi vlhké podnebí s častými dešti bude pro pěstování kávy ideální, ale opak je pravdou. Kávové třešně zrají pokaždé v jinou dobu, což způsobuje velké problémy při mechanickém sběru, kdy jsou sbírány jak přezralé, zralé, tak i nedozrálé třešně. V letech 2004 a 2005 farmáři změnili svůj pohled na kávový svět a začali se zdokonalovat jak ve sběru třešní, zpracování, tak nakonec i v jejich uskladnění. Kávová zrna nechávají odpočívat po dobu 30-40 dnů v dřevěných sudech. Postupně používají selektivní sběr, sušení kávových zrn na kávových postelích a někteří začínají využívat metodu pulped natural, kdy při odstranění slupky během mytí třešní zůstane nepatrná vrstva dužiny (specificky též nazývaná jako honey metoda). Zrna se pak společně s částí dužiny suší na kávových postelích stejně jako při naturálním zpracováním.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
? Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | pomeranč, čokoláda, med, lehká citrusová acidita |
Země původu: | Brazílie |
Oblast: | Mantiqueira, Matas, Caparó |
Region: | Minas Gerais |
Nadmořská výška: | 1200m n. m. |
SCA skóre: | 85 |
Odrůda: | Red Catuaí |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.