John Hurtado - Kolumbie | zrnková káva
Kód: JHK/150/FKDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Super juicy "funky" káva plná chutí a sladkého zralého ovoce. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž volíme takový stupeň, aby co nejlépe vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. Výsledkem je velmi výrazná a plná chuť tropického ovoce — můžete v ní najít tóny ananasu nebo třeba banánu v čokoládě.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je upražena pro přípravu filtrované kávy. V takovém případě je ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Farmář John Hurtado
John Hurtado vyrostl na rodinné kávové farmě. Zatímco se jeho rodina starala o farmu. John se rozhodl odjet do Spojených států, aby mohl experimentovat a získat nové příležitosti v životě i v businessu jako takovém. Káva pro něj v tu dobu šla stranou.
O 30 let později se rozhodl vrátit do své rodné země a převzít farmu, kterou přeměnil do dnešní podoby. Farmu Mahusa změnil a vylepšil, a to nejen u běžných komoditních káv, ale také u exotických odrůd. Po mnoha chybách a úspěších se mu podařilo zpracování kávy vylepšit. Diverzifikace plodin byla jednou z jeho největších zkušeností v procesu pěstování kávy a díky ní viděl, že může pomoci svým sběračům posunout svoji farmu a zároveň i farmy sousedních pěstitelů kávy. Káva je zde výjimečná, to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl jít zpátky do pozice pěstitele kávy. Výjimečnost kávy spočívá v tom, že je pěstována s láskou a vášní, ale také díky tomu, že nechávají velký prostor původní fauně a flóře, který přispívá k procesům obnovování půdy a podobným velmi důležitým chodům farmy.
Farma se nachází v průměrné nadmořské výšce 1 700-1 900 metrů nad mořem a okolo ní jsou tři prameny vody a dva původní lesy. Dalším skvělým a úspěšným momentem na farmě bylo naučit sběrače mluvit s kávovníkem, starat se o něj a respektovat ho. Johnova žena, která je milovnicí zahrady, se od své matky naučila, že když na rostliny mluvíš, tak poslouchají. Aby jejich sběrači věděli, proč dělají tuto práci a chovali k ní respekt, kávu praží a pijí každý den na farmě a sběrači ji i dostávají s sebou.
O kávě
Proces zpracování kávy je řemeslný a velmi dbáme na životní prostředí. Při zpracování natural nevyužíváme vůbec žádnou vodu a při zpracování honey využíváme pouze 1 % vody oproti běžným postupům na jiných farmách.
96 h fermentace
Ručně sklizené kávové třešně se po sběru pečlivě vyberou a umyjí, aby se odstranily veškeré nečistoty. Následně se vloží do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby se třešně vyjmou, promíchají a znovu vloží do nádrží. Tento proces se opakuje 3 až 5 krát, v závislosti na teplotě a požadované úrovni fermentace. Po dokončení fermentace se káva suší na slunci, přičemž odpoledne se zakrývá až do následujícího dne, aby byl proces sušení stabilní. Celková doba sušení trvá 8 až 12 dní.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | filtrovaná káva |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | sladké tóny, tropické ovoce, ananas, banán v čokoládě |
Země původu: | Kolumbie |
Provincie: | Valle del Cauca |
Město: | Caicedonia |
Farma: | Mahusa |
Farmář: | John Hurtado |
Odrůda: | Yellow Bourbon |
Nadmořská výška: | 1 800 m. n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.