Yandaro - Burundi | zrnková káva
Kód: 938/250/NA2 938/500/NA2 938/100/NA2 Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Jde o kávu s výraznými ovocnými tóny hlavně do citrusů. Dalo by se říct, že je tahle káva velmi ovocná až citrónová. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládají velmi citrusové tóny, ale také chuť do třešní a brusinek.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu jsme se rozhodli pražit pro přípravu na espresso. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 19 g namleté kávy
- 25-26 s čas extrakce
- 38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Stanice Yandaro se nachází v malebné oblasti blízko deštného pralesa a velké řeky, což jí propůjčuje mimořádně strategickou polohu v regionu s vysokým potenciálem pro pěstování kávy. Káva z této stanice se vyznačuje sirupovitou, avšak jemnou chutí, která se rozvíjí s tóny citrusů, bobulí a květin.
Mycí stanice Yandaro
Stanice Yandaro se nachází také blízko hranic s Rwandou, v provincii Kayanza. Obě země sdílejí zvláštní podmínky pro pěstování v koridoru, který spojuje jih Rwandy se severem Burundi. Mycí stanice se nachází v údolí, kde protéká stejnojmenná řeka Yandaro. Pěstování v této oblasti, primárně kolem této stanice, těží z blízkosti deštného pralesa Kibira. Deštný prales pomáhá udržovat zásoby podzemní vody a adekvátní úroveň živin v půdě pro okolní region. Na stanici zpracovávají svou kávu 2 341 místních producentů z 22 kopců kolem stanice. Průměrná nadmořská výška v oblasti je 1 800 metrů nad mořem. Yandaro zpracovává více než 1 200 metrických tun kávy během sklizňové sezóny. Region má mírné klima s průměrnými teplotami mezi 18 a 25 °C, v závislosti na nadmořské výšce. Mycí stanice se účastní řady projektů zaměřených na podporu farmářů.
Sklizeň a zpracování
Během sklizňové sezóny se veškerá káva sbírá pečlivě a ručně. Vzhledem k tomu, že většina rodin vlastní pouze několik stovek kávovníků, sklizeň provádějí téměř výhradně členové rodiny.
Zajištění kvality začíná okamžitě po dodání třešní farmáři. Třešně jsou zpracovávány promytou metodou pod neustálým dohledem. Nejprve se promývají v malých kbelících, aby se ověřila jejich kvalita. Po této první kontrole jsou třešně vyšší kvality ručně tříděny, přičemž se odstraňují všechny poškozené, nezralé a přezrálé kusy.
Jakmile jsou třešně protříděny, jsou do šesti hodin od dodání do mycí stanice vyloupány. Loupací stroj na stanici má kapacitu zpracovat až 3 tuny třešní za hodinu. Během loupání jsou již oloupaná zrna rozdělena na vysokou a nízkou kvalitu podle hustoty. Následně jsou zrna "fermentována" po dobu 10 až 12 hodin v čisté vodě z nedalekého potoka. Po fermentaci prochází zrna mycími a třídícími kanály, kde se odstraňuje zbývající dužina a zrna se dále rozdělují podle hustoty.
Poté je káva přepravena na sušící stoly, kde se pomalu suší po dobu 2 až 3 týdnů. Zrna se pravidelně kontrolují a odstraňují se případné poškozené nebo vadné zrnka, které mohly být přehlédnuty při předchozích kontrolách kvality. Každý stůl je označen štítkem s informacemi o šarži. Zrna jsou samozřejmě pravidelně promíchávána, aby se zajistilo co nejrovnoměrnější sušení.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | vyšší |
Chuťový profil: | citrusy, brusinky, třešně |
Země původu: | Burundi |
Region: | Kayanza |
Mycí stanice: | Yandaro Washing Station |
Odrůda: | Red Bourbon |
Nadmořská výška: | 1 800 m. n. m. |
Sklizeň: | 2022/2023 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.