John Hurtado - Kolumbie | zrnková káva

Kód: JHK/150/FK
Novinka Filtr Limitovaná edice
330 Kč 294,64 Kč bez DPH
Skladem
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil - sladké tropické ovoce, ananas, banán v čokoládě.

Výběrová káva 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Super juicy "funky" káva plná chutí a sladkého zralého ovoce. Držíme se trendu šetrného pražení, přičemž volíme takový stupeň, aby co nejlépe vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. Výsledkem je velmi výrazná a plná chuť tropického ovoce — můžete v ní najít tóny ananasu nebo třeba banánu v čokoládě.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je upražena pro přípravu filtrované kávy. V takovém případě je ideální spotřebovat ji co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).

Farmář John Hurtado

John Hurtado vyrostl na rodinné kávové farmě. Zatímco se jeho rodina starala o farmu. John se rozhodl odjet do Spojených států, aby mohl experimentovat a získat nové příležitosti v životě i v businessu jako takovém. Káva pro něj v tu dobu šla stranou.

O 30 let později se rozhodl vrátit do své rodné země a převzít farmu, kterou přeměnil do dnešní podoby. Farmu Mahusa změnil a vylepšil, a to nejen u běžných komoditních káv, ale také u exotických odrůd. Po mnoha chybách a úspěších se mu podařilo zpracování kávy vylepšit. Diverzifikace plodin byla jednou z jeho největších zkušeností v procesu pěstování kávy a díky ní viděl, že může pomoci svým sběračům posunout svoji farmu a zároveň i farmy sousedních pěstitelů kávy. Káva je zde výjimečná, to byl jeden z důvodů, proč se rozhodl jít zpátky do pozice pěstitele kávy. Výjimečnost kávy spočívá v tom, že je pěstována s láskou a vášní, ale také díky tomu, že nechávají velký prostor původní fauně a flóře, který přispívá k procesům obnovování půdy a podobným velmi důležitým chodům farmy.

Farma se nachází v průměrné nadmořské výšce 1 700-1 900 metrů nad mořem a okolo ní jsou tři prameny vody a dva původní lesy. Dalším skvělým a úspěšným momentem na farmě bylo naučit sběrače mluvit s kávovníkem, starat se o něj a respektovat ho. Johnova žena, která je milovnicí zahrady, se od své matky naučila, že když na rostliny mluvíš, tak poslouchají. Aby jejich sběrači věděli, proč dělají tuto práci a chovali k ní respekt, kávu praží a pijí každý den na farmě a sběrači ji i dostávají s sebou.

O kávě

Proces zpracování kávy je řemeslný a velmi dbáme na životní prostředí. Při zpracování natural nevyužíváme vůbec žádnou vodu a při zpracování honey využíváme pouze 1 % vody oproti běžným postupům na jiných farmách.

96 h fermentace

Ručně sklizené kávové třešně se po sběru pečlivě vyberou a umyjí, aby se odstranily veškeré nečistoty. Následně se vloží do nerezových nádrží, kde probíhá fermentace po dobu 24 hodin. Po uplynutí této doby se třešně vyjmou, promíchají a znovu vloží do nádrží. Tento proces se opakuje 3 až 5 krát, v závislosti na teplotě a požadované úrovni fermentace. Po dokončení fermentace se káva suší na slunci, přičemž odpoledne se zakrývá až do následujícího dne, aby byl proces sušení stabilní. Celková doba sušení trvá 8 až 12 dní.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: sladké tóny, tropické ovoce, ananas, banán v čokoládě
Země původu: Kolumbie
Provincie: Valle del Cauca
Město: Caicedonia
Farma: Mahusa
Farmář: John Hurtado
Odrůda: Yellow Bourbon
Nadmořská výška: 1 800 m. n. m.
Sklizeň: 2024
Stupeň pražení: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.