Kabingara AA - Keňa | zrnková káva
Kód: KK/250/FK KK/500/FK KK/1000/FK Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblasti pěstování a způsobu zpracování. V této kávě převládá příjemná ovocná kyselost s tóny černého rybízu, citronu a černého čaje.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu pražíme pouze pro přípravu filtrované kávy. V tom případě je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Původ kávy a její zpracování
Farmáři z této oblasti se starají o menší kávové plantáže o rozloze přibližně 250 až 350 stromků v nadmořské výšce 1 600 až 1 800 m. n. m. Po sběru převáží kávové třešně do zpracovatelské stanice Kabingara Factory, kde je dále zpracují. Tato káva je zpracovaná metodou fully washed, což je jednoduše řečeno dvojí promytí (jednou před oloupání a zbavení dužiny a podruhé po oloupání). Díky vysoké nadmořské výšce jsou dny velmi teplé a noci chladné, což způsobuje, že třešně jsou sladké a s plným tělem.
Kávové třešně jsou sbírány ručně a dováženy do stanice Kabingara, kde jsou ještě přebrány od různých nečistot a nezralých plodů. Poté je z kávových třešní odebrána slupka a dužina, poté proběhne proces slabé fermentace. Následně po fermentaci jsou třešně promyty v čisté vodě a rozloženy na kávové postele k vysušení. Farmáři je průběžně prohrabávají k jejich rovnoměrnému usušení. Během horkých dnů jsou kávové třešně zakryty, aby nedošlo k rychlému usušení až spálení, a v noci jsou přesunuty pod přístřešek kvůli vlhkosti. Tento proces sušení trvá obvykle 7 až 14 dnů.
Po usušení jsou kávová zrna zbavena pergamenové slupky a rozdělena podle velikosti. Keňské kávy jsou hodnoceny podle velikosti kávového zrna. Největší zrna spadají do kategorie AA, která měří přibližně 7,2 mm.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | washed |
Způsob přípravy: | filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | černý čaj, citron, višně |
Země původu: | Keňa |
Region: | Kirinyaga |
Město: | Kamwana |
Producent: | Kabingara Factory |
Odrůda: | Batian, Ruiru11, SL28, SL34 |
Nadmořská výška: | 1 750 m. n. m. |
Sklizeň: | 2023 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.