Hermanos Robles - Costa Rica (sklizeň 2022)
Kód: CRHR/250/FKDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak můžete cítit příjemnou sladkost s tóny papayi, máku s povidly, čokolády, datlí a kandovaného ovoce.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 - 18,8 g namleté kávy
- 25-29 s čas extrakce
- 34-38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
RYS je rodinný podnik, který vlastní otec dvou synů Lea a Eliana. Společně pracují už spoustu let. Bratři odvádí velmi dobrou práci. Ze začátku zpracovávali kávové třešně pomocí promyté a honey metody. Leo a Elian jsou dost nápadití, a proto nechtěli zůstat stát na místě, ale dál se rozvíjet. Začali s kávou experimentovat pomocí různých fermentací. Postavili fermentační nádrže, aby mohli kávová zrna zpracovávat například metodou double washed (dvojité promývání). V případě tohoto zpracování jsou zrna po první fázi promývání zbavena slupky a zůstávají pokrytá vrstvou lepkavého slizu (dužiny), poté fermentují ve speciálních fermentačních nádržích s minimálním množstvím vody. Fermentace probíhá 12-24 hodin. Následně se zrna znovu promyjí ve vodě, tím se zbaví zbytku dužiny a případných nečistot.
O farmě:
El Balar je farma o rozloze 5 hektarů, která se nachází v nadmořské výšce 1 600 metrů a je osázená odrůdami Caturra a Catuai. Tato farma má písčité a úrodné půdy pro pěstování skvělé kávy. Bratři Roblesovi rádi aplikují organická hnojiva, jako je bioles, aby pomohli půdě, která byla v minulosti poškozena používáním chemikálií. Pěstují také ovocné stromy kvůli stínu, který pomáhá s ekosystémem na farmě.
Poté, co vyberou nejzralejší třešně, dopraví kávu do mycí stanice, kde mají plovoucí systém, který odděluje nezralé a vadné třešně od zralých a dobrých. Kávu pak umístí na tzv. betonové terasy ve velmi velkých hromadách a nechají ji 3 nebo 4 dny kvasit nedotčenou. Po fermentaci a krátkém sušení na betonové terase, přesunou třešně do statické mechanické sušičky, kde nechají třešně sušit dlouhou dobu při nízkých teplotách. Sušení tohoto fermentovaného přírodního procesu obvykle trvá přibližně 1 týden. Také nechávají naturální kávy po dobu sušení asi měsíc odpočívat v bezpečně uzavřených pytlích s dužinou. Věří, že během této doby může káva absorbovat některé vlastnosti a chutě z ponechané dužiny a udělají tak z výsledného šálku nevšední chuťový zážitek.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | čokoláda, kandované ovoce, papaya, mák a povidla, datle |
Země původu: | Costa Rica |
Oblast: | Tarrazu |
Město: | San Marcos |
Farma: | El Balar |
Farmáři: | Hermanos Robles |
Odrůda: | Catuai, Caturra |
Nadmořská výška: | 1 800 m. n. m. |
Sklizeň: | 2022 |
Stupeň pražení na espresso: | střední |
Stupeň pražení na filtr: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.