Keňa - Muhathi Kiambu AA | zrnková káva

Kód: KMK/250/FK KMK/500/FK KMK/1000/FK Zvolte variantu
Espresso Filtr Limitovaná edice
Značka: ZRNA
450 Kč 815 Kč 1 600 Kč od 450 Kč
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – citrony, ostružiny, šťavnaté rajče, vysoká acidita. 

Výběrová 100% Arabica zpracovaná washed metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Keňské kávy spolu s etiopskými patří k těm nejvíce ovocným kávám (vyšší acidita). Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení si volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak převládá příjemná ovocná kyselost s tóny citronu, ostružin, šťavnatého rajčete, vysoká acidita.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva se nabízí ve dvou typech pražení – na filtrované kávy i espressa. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty). 

Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

    • 18,5 g namleté kávy
    • 27-29 s čas extrakce
    • 37 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

Muhathi Estate leží v nadmořské výšce 1700 metrů v keňském okrese Kiambu a má ideální mikroklima pro pěstování kávy. Teplé dny a chladné noci podporují sladký, hustý růst kávových třešní.

Pěstování

Kiambu County je dobře známý pro svou produkci mléka a je největším krajem produkujícím mléko v Keni. Mnoho zdejších pěstitelů dodržuje postupy organického hnojení a na kávovníky používají místo agrochemikálií pouze kravský hnůj.

Zemědělci v Kiambu čelí nízké produkci kávy kvůli škůdcům a chorobám a zároveň musí platit vysoké ceny za vstupy. 

Muhathi je osázeno tradičními kávovníky SL28 a SL34, stejně jako Batian a Ruiru 11. Kultivar SL28 byl původně uveden na trh společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století.

Spolu s SL34 se brzy stal oblíbeným stromem pro mnoho pěstitelů v Keňi díky své hluboké kořenové struktuře, která mu umožňuje maximalizovat vzácné vodní zdroje a vzkvétat i bez zavlažování. Batian je relativně nová odrůda pěstovaná Kenya Coffee Research Institute (CRI) v roce 2010.

Paris absolvuje pravidelná školení od společnosti Sucafina v oblasti správné zemědělské praxe včetně aplikace hnojiv, pokynů pro prořezávání a poradenství při renovaci, což mu pomáhá udržovat jeho malou farmu v optimálním stavu.

Na 8 hektarech je Muhathi v Keňi kategorizováno jako malá usedlost. Tradičně mnoho zemědělců této velikosti v zemi neprovozovalo vlastní zpracovatelské zařízení. Historicky dodávali třešně do centralizované továrny vlastněné družstvem, kde se jejich produkce kombinuje s výrobou ostatních z jejich regionu. Peris však provozuje vlastní malý mokrý mlýn a zpracovává vlastní kávu, což zajišťuje plnou sledovatelnost zpět na farmu. Třešeň je selektivně ručně sbírána a poté rozdrcena na diskovém rozvlákňovači. Káva se fermentuje za sucha po dobu 16 až 24 hodin a promyje se v čisté vodě, aby se odstranily zbytky slizu. Pergamen se namočí na 12 hodin a poté se přenese na vyvýšené záhony, kde se 14 až 18 dní suší. Během sušení se pergamen pravidelně obrací, aby se zajistilo rovnoměrně sušení.

Kahawa Bora/Sucafina má samostatnou mlecí linku, která byla vyrobena na zakázku pro odstranění pergamenu od zelených kávových zrn.

Toto nastavení je v Keni velmi neobvyklé a rada umožňuje pěstitelům, jako je Peris, udržet si při prodeji své kávy vlastní značku. Cítíme, že je to pro keňské pěstitele posun správným směrem, aby získali přísun na trh ke kupujícím zaměřením na kvalitu v zámoří.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: washed
Způsob přípravy: filtrovaná káva
? Acidita: vyšší
Chuťový profil: ostružiny, citróny, šťavnaté rajče
Země původu: Keňa
Oblast: Kiambu
Podoblast: Komothai
Město: Ngewa
Farma: Muhathi Estate (8 ha)
Farmář: Peris Wambui Karungondo
Odrůda: Batian, Ruiru 11, SL28, SL34
Nadmořská výška: 1700m n. m.
Stupeň pražení na espresso: střední
Stupeň pražení na filtr: světlé

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.