Hermanos Robles - Costa Rica | zrnková káva
Kód: HRCR/250/FK HRCR/250/ES HRCR/500/FK HRCR/500/ES HRCR/1000/FK HRCR/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. V této kávě tak můžete cítit příjemnou sladkost s tóny tropického ovoce, malinové čokolády, vyzrálých třešní, datlí a brusinek.
Jak nám chutná
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5-18,8 g namleté kávy
- 25-29 s čas extrakce
- 36-39 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Hermanos Robles, v překladu bratři Roblesovi, odvádí velmi dobrou práci a spolupracují spolu a se svým otcem již mnoho let. Bratry Lea a Eliana ke kávě přivedl samozřejmě jejich otec. Na začátku se specializovali na zpracování kávových třešní metodami suché fermentace a honey metody. Leo a Elian jsou velmi kreativní a nechtěli zůstat stát na místě. Rozhodli se tedy experimentovat s různými způsoby fermentace kávy. Postavili speciální fermentační nádrže, které jim umožňují například používat metodu double washed (dvojité promývání).
O farmě
El Cerro je nejvyšším vrcholem této farmy a tato káva pochází přímo odtud. Půda na této farmě je písčitá a úrodná, ideální pro pěstování vynikající kávy. Jsou zde vysázeny odrůdy Caturra a Catuai. Bratři Roblesovi preferují organická hnojiva, aby pomohli půdě, která byla v minulosti poškozena používáním chemikálií. Na farmě také pěstují ovocné stromy, které poskytují stín a přispívají k ekosystému.
Proces zpracování
Nejprve vyberou nejzralejší třešně, které dopraví do mycí stanice. Zde se oddělují nezralé a vadné třešně od těch zralých a kvalitních. Káva je poté umístěna na betonové terasy ve velkých hromadách a nechá se 3 až 4 dny fermentovat. Po fermentaci a krátkém sušení na betonových terasách jsou třešně přesunuty do statické mechanické sušičky, kde jsou dlouhou dobu sušeny při nízkých teplotách. Celý proces fermentace a sušení trvá přibližně 1 týden.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso, filtrovaná káva |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | tropické ovoce, datle, brusinky, malinová čokoláda, vyzrálé třešně |
Země původu: | Costa Rica |
Oblast: | Los Santos |
Podoblast: | San Marcos |
Farma: | El Cerro |
Producent: | Leo & Elian Robles |
Odrůda: | Catuai, Caturra |
Nadmořská výška: | 1 800 m. n. m. |
Sklizeň: | 2023 |
Stupeň pražení: | světlé až střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.