Brazílie - Monkey Peaberries | zrnková káva

Kód: BMP/250/ES BMP/500/ES BMP/1000/ES Zvolte variantu
Espresso
Značka: ZRNA
290 Kč 465 Kč 880 Kč od 290 Kč
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Balení
Pražení
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Možnosti doručení

Chuťový profil – čokoláda, líkosvý oříšek, střední acidita. 

Výběrová 100% Arabica zpracovaná naturální metodou.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Chuťový profil, acidita a stupeň pražení

Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je výjimkou. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení si volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobem zpracování. V této kávě tak můžete ucítit tóny čokolády a liskového oříšku.

Jak s výběrovou kávou zacházet

Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.

Pro přípravu espressa doporučujeme postup:

  • 18,5 g namleté kávy
  • 25-28 s čas extrakce
  • 38 g výsledné množství kávy v šálku

Původ kávy a její zpracování

Region Matas se nachází v Atlantickém pralese východně od státu Minas Gerais. Je to jedno z nejstarších míst pro pěstování kávy, kde žije více menších farmářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice.

Vlhkost a deštivost v tomto regionu jsou velmi přínosné pro pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy. Kvůli dešťům kávové třešně dozrávají v různou dobu, což způsobuje velké problémy při sběru, kdy jsou jeden čas sbírány jak přezrálé, zralé, tak i nedozrálé třešně.

Jedním z nových způsobů zpracování kávy je puped natural, kdy při odstranění slupky během mytí třešní zůstane nepatrná vrstva dužiny. Zrna se pak společně s částí dužiny suší na kávových postelích jako při naturálním zpracování.

Tato zrna byla sklizena selektivním (ručním) sběrem kávových třešní, který není pro Brazílii typickou záležitostí. Jedná se o velmi náročnou práci a náklady na takový sběr jsou velmi vysoké. V konečné fázi je tato káva čistší, intenzivnější a kvalita se zase posouvá o stupeň výše.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zrnková káva
Druh: Arabica
Zpracování: natural
Způsob přípravy: espresso
? Acidita: střední
Chuťový profil: čokoláda, lískový oříšek
Země původu: Brazílie
Oblast: Caparó, Matas de Minas
Odrůda: Red Catuaí
Nadmořská výška: 1200m n. m.
SCA skóre: 83
Stupeň pražení na espresso: střední

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)

V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.