Brazílie - Frankenstein Espresso | zrnková káva
Kód: BFE/250/ES BFE/500/ES BFE/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tahle je vyjímka. V kávě můžeme cítit jemné tóny pomeranče, který dodává kávě svěžest, potom sladkou čokoládu a med. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. Z našich brazilských káv je nejovocnější.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 g namleté kávy
- 25-28 s čas extrakce
- 38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Tato káva pochází ze tří regionů:
Region Mantiqueira, který se nachází v horském prostředí. Zde vládne deštivé počasí s průměrnými ročními srážkami 1 600 mm a průměrnou roční teplotou 18-28°C, a to je dá se říct ideální počasí pro pěstování kávy. Kávu zde pěstují menší farmáři.
Dalším regionem je Matas, který se nachází v Atlantickém pralese východně od státu Minas Gerais. Je to jedno z nejstarších míst pro pěstování kávy v Brazílii. Žije zde více menších farmářů, kteří svou kávu dodávají do společné zpracovatelské stanice. Vlhké a deštivé počasí v tomto regionu velmi prospívá pěstování kávy, ale při sklizni může právě toto počasí způsobit velké problémy.
Třetím regionem je Caparaó nacházející se přímo ve státě Minas Gerais na hranici s regionem Espirito Santo. Původně je tato oblast známá pro pěstování komoditní kávy. V letech 2004 a 2005 zdejší farmáři změnili svůj pohled na kávový svět a začali se zdokonalovat jak ve sběru třešní, zpracování, tak nakonec i v jejich uskladnění. Kávová zrna nechávají odpočívat po dobu 30-40 dnů v dřevěných sudech. Postupně se snaží používat selektivní (ruční) sběr, sušení kávových zrn na tzv. kávových postelích a někteří začínají využívat metodu pulped natural (specificky též nazývanou jako honey metoda).
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | pomeranč, čokoláda, med, lehká citrusová acidita |
Země původu: | Brazílie |
Oblast: | Minas Gerais |
Podoblasti: | Mantiqueira, Matas, Caparaó |
Odrůda: | Red Catuaí |
Nadmořská výška: | 1 200 m. n. m. |
Sklizeň: | 2022/2023 |
SCA skóre: | 85 |
Stupeň pražení na espresso: | střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.