Brazílie - Edimar Miranda | zrnková káva
Kód: BEM/250/ES BEM/500/ES BEM/1000/ES Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Brazilské kávy patří k těm nejméně ovocným kávám (nižší acidita), ale tato je výjimkou. Tato káva má vyvážené tělo, jemnou kyselost, tóny karamelu, čokolády a sladké zakončení. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. Tato káva je nejvíce sladká z výběru našich brazilských káv.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tato káva je vhodnější pro přípravu espressa. V takovém případě je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno.
Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 g namleté kávy
- 25-28 s čas extrakce
- 38 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Farmář Edimar Miranda začal pracovat na kávových plantážích už ve svých 12 letech. V 80. letech, po smrti své babičky, zdědil část půdy a od té doby začalo jeho podnikání s kávou, kterému se dnes věnuje se svou rodinou.
Postupem času zlepšil kvalitu své kávy natolik, že je hodnocen na místních i regionálních soutěžích skvělými výsledky. V roce 2019 uskutečnil svůj první dovoz kávových zrn do Evropy.
Edimar se snaží neustále zdokonalovat a zkvalitňovat svoji produkci kávy. Byl na sebe velmi pyšný, když po 40 letech usilovné práce viděl své jméno napsáno na kávových pytlích.
Selektivní (ruční) sběr kávových třešní, který Edimar na své farmě prosazuje, není pro Brazílii typickou záležitostí. Je to náročná a nákladná metoda sklizně, ale v konečném důsledku je kvalita této kávy výrazně vyšší.
Metodu zpracování, kterou použil u těchto zrn je white honey Je to metoda, kdy se po promytí kávových třešní odstraní slupka s dužinou, ale část dužiny na zrnech zůstane. Pro white honey metodu je typické ponechání dužiny na zrnu méně než 50%. Poté se zrna suší na tzv. kávových postelích za častého otáčení. Kávy zpracované honey metodou jsou méně acidnější než promyté a naturální kávy. No a jak už název napovídá, jsou to kávy chuťově spíše do sladka.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vzpomínáme |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | white honey |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | karamel, čokoláda |
Země původu: | Brazílie |
Oblast: | Minas Gerais |
Podoblast: | Matas |
Obec: | Araponga |
Farma: | Sítio Morada do Sol |
Farmář: | Edimar Miranda |
Produkce: | 100 pytlů |
Odrůda: | Red Catuaí |
Nadmořská výška: | 1 340 m. n. m. |
SCA skóre: | 85 |
Stupeň pražení na espresso: | střední |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.