Rwanda - Gitwe

Chuťový profil: pomeranč, broskev, muškátový oříšek, černý pepř, plné tělo a sladká karamelová dochuť

Oblast - Nyamasheke

Farma - Gitwe 322

Odrůda - Red Bourbon

Nadmořská výška - 1 800 m. n. m.

Metoda zpracování - Washed

SCA Scóre - 87+

Pro přípravu espressa doporučujeme používat kávová zrna minimálně 14 dní od data pražení. 

Pro přípravu filtrované kávy lze kávová zrna používat od druhého dne data pražení. 

Zvolte si variantu:

Cena od 310,00
Please select variants first

Rwanda je požehnána ideálními podmínkami pro pěstování kávy, které zahrnují vysokou nadmořskou výšku, pravidelné srážky, vulkanické půdy s dobrou organickou strukturou a hojností pro odrůdu Bourbon.

Drtivou většinu rwandské kávy pěstuje společnost sloučená z drobných zemědělců, kterých je cca kolem půl milionu. Tito farmáři vlastní pozemky často ne mnohem větší než jen jeden hektar na rodinu. Káva se pěstuje ve většině částí země, a to zejména ve velkých koncentracích u jezera Kivu a v jižní provincii. Rwandští drobní zemědělci se organizují do družstev a sdílejí služby centralizovaných mycích stanic. Období květu probíhá mezi zářím a říjnem, sklizeň probíhá od března do července.

Gitwe je nově postavená mycí stanice, která se nachází v okrese Nyamasheke, jednom z regionů s vysokou koncentrací kávovníků a mycích stanic. Ve velmi vysoké nadmořské výšce je Gitwe obklopeno kopci pokrytými zelenými kávovníky a sopečnou půdou. Nachází se blízko břehů jezera Kivu, i proto je tato káva jednou z nejlepších v zemi. Na stanici zpracovává celkem nad 800 zemědělců, kteří letos očekávají produkci celkem 3 kontejnerů.

Když společnost RTC loni zakoupila tuto mycí stanici, bylo plánováno úplné zpracování promytou metodou a také pokusit se se zpracováním kávy experimentovat. Třešně dodávané společnosti Gitwe jsou okamžitě oloupány a fermentovány 8-12 hodin, poté se suší na vyvýšených postelích po dobu 10-15 dnů.