Informace o odrůdě
Žlutá Pacamara je přirozenou mutací červené Pacamary (kříženec mezi Maragogype a Pacas). Poprvé jsme tuto žlutou dozrávající odrůdu objevili na naší farmě El Limoncillo kolem roku 2004. Znovu jsme zasadili některá semena z těchto původních stromů a odtud jsme tuto odrůdu pěstovali i na našich dalších farmách. Limoncillo sice není farmou s nejvyšší nadmořskou výškou, přesto se tato odrůda chová v tomto mikroklimatu velmi příznivě. Tato odrůda vyžaduje více hnojiva než jiné odrůdy, asi o 20 % více ve srovnání s Bourbonem nebo Caturrou, a vyžaduje půdu bohatou na hořčík, zinek a draslík. Je to také odrůda, která je náchylná k chorobám a nedává velkou úrodu. Navzdory těmto nevýhodám produkuje tato odrůda velkolepý chuťový profil. Je ovocnější a citronovější než jeho červeně zrající bratranec, říká farmář.
Přírodní proces
Tato žlutá Pacamara byla zpracována přírodní metodou. Přírodní metoda začíná na farmě výběrem pouze optimálně krvavě červených, zralých třešní. Ty jsou promyty a poté opatrně transportovány k sušení, kde jsou rozprostřeny jako tenká vrstva na plastových plachtách. Tyto třešně se opatrně přesouvají v rámci přiděleného prostoru přibližně třikrát denně. Vždy dbáme na to, abychom třešně při jejich přemisťování nepoškodili.
V Don Esteban (místo sušení) nesušíme na betonových terasách. Na zem položíme silnou vrstvu pergamenu, kterou pak přikryjeme černou síťkou z polymerního materiálu, která umožňuje průchod vzduchu mezi zeminou a kávou, umožňující rovnoměrnější sušení. Tato žlutá Pacamara se první 4 dny sušila na plachtách pod 100% slunečním zářením, aby se zabránilo nadměrné fermentaci nebo růstu plísní. Poté byla přenesena do afrických postelí, kde se sušila v 75% stínu dalších 23 dní, dokud nedosáhla rozsahu vlhkosti 11,5 % nebo nižší. Celková doba sušení této šarže byla 27 dní. Po usušení je káva přesunuta do našeho skladu, kde bude měsíc odpočívat jako sušené třešně, aby se zhomogenizovala vlhkost v kávových zrnech. Po měsíci usušené třešně oloupeme. "Oro" neboli zelené zrnka, pak odpočívají/stárnou ještě další měsíc, než je vyvezeme. Tento další měsíc odpočinku sníží drsné tóny, které lze nalézt v naturálních kávách a umožní vyvážení chutí. Tento proces pomalého sušení také prodlouží trvanlivost zelené kávy, protože embryo (zrnko) zůstane naživu co nejdéle.
Informace o farmě
Pojmenováno po Limoncillu (malý druh citronu), který již rostl na farmě, když byla zakoupena rodinou Mierisch. Farma byla zakoupena v roce 1930 poté, co jeden z našich dědů přešel z vojenské akademie do civilního života. Limoncillo je druhá nejstarší kávová farma ve skupině Fincas Mierisch (Los Placeres je první). Typica byla jedinou odrůdou pěstovanou na farmě až do poloviny 90. Let. Kvůli klimatickým změnám, nestabilním tržním cenám a náchylnosti ke rzi kávových listů, jsme se rozhodli diverzifikovat naše odrůdy a také se výrazně zaměřit na kvalitu nikoli kvantitu.
Oblast Matagalpa byla základem pro osídlení německými přistěhovalci v Nikaragui a velká většina z nich se dostala ke kávě nebo k jinému zemědělskému produktu. Náš prapradědeček Bruno Mierisch byl prvním z naší rodiny v Nikaragui koncem 19. století. Byl najat, aby pomáhal při stavbě národní železnice, protože byl řemeslem geolog, ale jakmile byla jeho práce dokončena, nikaragujská vláda neměla dost peněz, aby mu zaplatila, a tak mu zaplatila pozemky. Jeho první farma byla Las Lajas v Matagalpě, kterou nyní vlastní jeden z našich bratranců z druhého kolena. Na farmě zpočátku nebyla žádná káva, rostlo tam jen pár citronů. Kolem roku 1908 začal prapraděda produkovat kávu, a to proto, že nikaragujská vláda poskytovala zemědělcům pobídky (snížení daní, dotace atd.) k pěstování kávy. Jose Santos Zelaya (tehdejší prezident) pocházel z rodiny producentů kávy a prosadil pěstování kávy v zemi.
Všechny naše farmy poskytují služby denní péče o děti našich pracovníků, tedy těm, kteří nemají přístup do škol. Limoncillo však má na místě vlastní základní školu a vlastní kliniku. Dětská práce je na všech našich farmách přísně zakázána a děti mají během sklizně jídlo zdarma.
Limoncillo vyrábí svou vlastní obnovitelnou energii prostřednictvím vodních turbín.
Jako farma s certifikací UTZ poskytujeme každoročně školení o lepších zemědělských postupech našim zaměstnancům, což nám pomohlo zvýšit výnos a kvalitu kávy a zároveň snížit výrobní náklady.