Muthithi Coffee Factory leží v nadmořské výšce 1800 metrů nad mořem na svazích Mt. Keňa v zemědělských částech okresu Nyeri. Tato progresivní továrna na kávu začala fungovat v roce 1979 a dnes má 800 až 900 produkujících členů, kteří žijí v okolních vesnicích.
Tito producenti jsou velmi malí a v průměru vlastní 300 - 500 kávovníků, které pěstují spolu s jinými plodinami, jako jsou makadamie, brambory, kukuřice, fazole a čaj.
Muthithi Coffee Factory se nachází v oblasti s červenou vulkanickou půdou, která jí dodává veškeré minerální a organické složky nezbytné pro optimální produkci.
Po pečlivém výběru přivážejí drobní zemědělci do továrny zralé třešně, kde jsou zváženy a poté zpracovány promytou metodou. Káva se rozvlákňuje pomocí rozmělňovače se třemi sadami disků, aby se odstranila slupka a ovoce z vnitřní pergamenové vrstvy, která chrání zelené kávové zrno. Po rozvláknění je káva přes noc fermentována, aby se rozložily cukry. Poté je vyčištěna a namočena na dalších 24 hodin.
Tento proces zvyšuje množství bílkovin a aminokyselin, což zvyšuje ovocitou kyselost a čistotu v šálku. Po namočení se káva rozloží na vyvýšené sušící stoly. Čas, který kávová zrna stráví na sušících stolech, závisí na klimatu, okolní teplotě a jejich samotnému objemu (přibližně 7 - 15 dnů).
Muthithi Coffee Factory se dostává pomoci od obchodníků s kávou Jowam, kteří příležitostně přicházejí a přímo pomáhají výrobcům zlepšit jejich produktivitu a kvalitu prostřednictvím různých školení a vzdělávacích programů.
Jejich cílem je navázat transparentní a důvěryhodný vztah s těmito drobnými farmáři. Snaží se zajistit udržitelný růst odvětví tím, že pomáhají producentům zlepšit kvalitu jejich produktů, což zlepšuje vyplácení pojistného a v konečném důsledku to má i pozitivní dopad na jejich kvalitu života.