Muhathi Estate leží v nadmořské výšce 1700 metrů v keňském okrese Kiambu. Farma se nechází v Ngewa-Konothai v Kiambu a má ideální mikroklima pro pěstování speciální kávy. Teplé dny a chladné noci podporují sladký, hustý růst kávových třešní.
Peris spolupracuje s týmem v Sucafina/Kahawa Bora na zlepšení kvality své kávy a produktivity svých stromů. Terénní pracovníci poskytují školení a podporu v široké škále zemědělských a zpracovatelských technik.
Pěstování
Kiambu leží přímo u hlavního města Keni Nairobi, ale přesto je známé zemědělstvím - konkrétně kávou a čajem. Okres je také domovem Kenyan Coffee Research Foundation.
Kiambu County je také dobře známý pro svou produkci mléka a je největším krajem produkujícím mléko v Keni. Mnoho zdejších pěstitelů dodržuje postupy organického hnojení a na kávovníky používají místo agrochemikálií pouze kravský hnůj.
Zemědělci v Kiambu čelí nízké produkci kvůli škůdcům a chorobám a zároveň musí platit vysoké ceny za vstupy. V posledních letech mnozí pocítili napětí a prodali své pozemky realitním developerům, protože region hraničí s Nairobi. Podpora od partnerů, jako je Kahaea Bora, kteří pomáhají farmářům budovat dlouhodobou ziskovost, může mít zásadní význam.
Muhathi je osázeno tradičními kávovníky SL28 a SL34, stejně jako Batian a Ruiru 11. Kultivar SL28 byl původně uveden na trh společností Scott Agricultural Laboratories (SAL) ve 30. a 40. letech 20. století.
Spolu s SL34 se brzy stal oblíbeným stromem pro mnoho pěstitelů v Keňi díky své hluboké kořenové struktuře, která mu umožňuje maximalizovat vzácné vodní zdroje a vzkvétat i bez zavlažování. Batian je relativně nová odrůda pěstovaná Kenya Coffee Research Institute (CRI) v roce 2010.
Paris absolvuje pravidelná školení od společnosti Sucafina v oblasti správné zemědělské praxe včetně aplikace hnojiv, pokynů pro prořezávání a poradenství při renovaci, což mu pomáhá udržovat jaho malou farmu v optimálním stavu.
Na 8 hektarech je Muhathi v Keňi kategotizováno jako malá udeslost. Tradičně mnoho zemědělců této velikosti v zemi neprovozovalo vlastní zpracovatelské zařízení. Historicky dodávali třešně do centralizované továrny vlastněné družstvem, kde se jejich produkce kombinuje s výrobou ostatních z jejich regionu. Peris však provozuje vlastní malý mokrý mlýn a zpracovává vlastní kávu, což zajišťuje plnou sledovatelnost zpět na farmu. Třešeň je selektivně ručně sbírána a poté tozdrcena na diskovém rozvlákňovači Paris. Káva se fermentuje za sucha po dobu 16 až 24 hodin a promyje se v čisté vodě, aby se odstranily zbytky slizu. Pergamen se namočí na 12 hodin a poté se přenese na vyvýšené záhony, kde se 14 až 18 dní suší. Během sušení se pergamen pravidelně obrací, aby se zajistilo rovnoměrně sušení.
Kahawa Bora/Sucafina má samostatnou mlecí linku, která byla vyrobena na zakázku pro odstranění pergamenu od zelených kávových zrn.
Toto nastavení je v Keni velmi neobvyklé a rada umožňuje pěstitelům, jako je Peris, udržet si při prodeji své kávy vlastní značku. Cítíme, že je to pro keňské pěstitele posun správným směrem, aby získali přísun na trh ke kupujícím zaměřením na kvalitu v zámoří.