Etiopie - Ayla Shentawane, anaerobní natural

Chuťový profil: jahody, rozinky & tropické ovoce

Vesnice - Bombe & Shentavane

Farma - Ayla Washing Station

Oblast - Sidamo

Dodavatel / Výrobce - Testi Trading PLC / Faysel Abdosh

Odrůda - Kurume (74158)

Nadmořská výška - 1 950 až 2 160 m. n. m.

Metoda zpracování - Natural

SCA skóre - 90, 75

Zvolte si variantu:

550,00 Kč
Please select variants first

Ayla Washing Station

Vesnice Bombe a Shentawane v okrese Bensa v Sidamě jsou známé rostoucími velkolepými kávovníky. Díky své speciální metodě zpracování kávová zrna skvěle voní po jahodách, rozinkách, tmavých třešních a tropickém ovoci. Tato káva je výsledkem anaerobně-přirozeného zpracování a sdílení zkušeností po generace. Pěstitelé ze Shentawane mají dlouhou tradici pěstování kávy, kterou můžete ochutnat. Doufáme, že si užijte tento jedinečný nano-lot.

Zpracování:

Naši partneři vybrali 80% třešní s nejlepší zralostí, 15% polozralé a 5% přezrálé a používají hlavně odrůdu s označením 74158. Pečlivě vybrané třešně jsou ponořeny do vody, aby se odstranily plováky (špatné třešně) před jejich vložením do vzduchotěsné plastové nádoby na dobu pěti dnů nebo 120 hodin. Během fermentace se odstraní kyslík z fermentačních nádrží prostřednictvím upravených PVC trubek regulovanými ventily. Regulační ventily jim pomohly zajistit, aby skrze ně nemohl prosakovat žádný kyslík během fermentačního procesu. Po celou dobu fermentace řádně sledovali změny hladiny cukru a pH. Fermentace probíhala po dobu pěti dnů, dokud se nedosáhlo požadované hodnoty přibližně pH 4,00 a cukr Brix poklesl na přibližně 10/12, aby káva získala požadovaný chuťový profil. V tomto procesu nepoužívali žádné přísady ke zvýšení kvality fermentace. Fermentace byla 100% přírodní. Rozhodující bylo uskladnit všechny fermentační nádoby ve stínu stromů u jejich mycí stanice. To jim umožnilo udržovat velmi konstantní teplotu od 16 °C do 18 °C po dobu osmi dnů. To pomohlo tomu, aby byl proces fermentace pomalý a dlouhý.

Způsob sušení:

Po pěti dnech pomalého a dlouhého kvašení vytáhli kávové třešně z kontejnerů. Okamžitě je položili na africké postele, aby získaly jeden den přímého slunečního světla. Začalo rychlé schnutí až do 35% vlhkosti na přímém slunečním světle. A po 24 hodinách dali třešně pod stínovou sítí na zbylých 39 dnů velmi pomalu schnout. Po tuto dobu schnutí, přidělení pracovníci nepřetržitě s každou třešní pohybovali (v nejteplejším počasí každou půl hodinu nebo každou hodinu za normálního počasí). 

Nejdůležitější věc: Každou noc třešně posbírali a zakryly je, aby zabránili kondenzaci a reabsorpci vlhkosti a další ráno třešně znovu rozložili. Po 40 dnech sušení, kdy třešně uschly na 11 - 12% vlhkosti, je shromáždili a uskladnili do skladu pod příznivou teplotou 18 °C.