Etiopie - Gigesa Shakisso

Chuťový profil: bílý čaj, broskev, limetka, mandarinka & ibišek

Zóna - Guji

Farma - Gigesa Washing Station (Faysel Abdosh) 

Nadmořská výška - 1 850 - 2 000 m. n. m.

Metoda zpracování - Washed

SCA skóre - 87

Pro přípravu espressa doporučujeme používat kávová zrna minimálně 14 dní od data pražení.

Pro přípravu filtrované kávy lze kávová zrna používat od druhého dne data pražení. 

Zvolte si variantu:

Cena od 266,00 Kč
Please select variants first

Tato lahodná káva pochází od přibližně 850 různých drobných farmářů poblíž města Shakisso (oblast Guji, jižní Etiopie). Mycí stanice, kde zpracovávají kávu drobní zemědělci byla založena v roce 2014 panem Faysel Abdosh. Dodávané kávové třešně jsou zpracovány mokrou (plně promyté) nebo suchou (přírodní) metodou. Káva pochází z regionu Guji a roste ve vysokých horách v nadmořské výšce nad 1 900 metrů. Káva rostoucí v Etiopii je obecně něco velmi zvláštního a těží především ze starých druhů kávovníků. Stejně jako mnoho jiných regionů v Etiopii má oblast Guji velmi úrodné půdy a optimální mikroklima.

Kávu mycí stanice získává přímým obchodem s místními pěstiteli kávy, se kterými spolupracuje již několik let. Díky silné spolupráci a zkrácenému dodavatelskému řetězci dostávají drobní zemědělci slušnou cenu, která je výrazně nad cenou na světovém trhu. Kromě toho je kvalita kávy udržována velmi vysoko, což je výsledkem také této úzké spolupráce.

Zpracování:

Zpracování začíná dodáním červených třešní farmářem na mycí stanici. Jakmile jsou dodány červené třešně, začíná odstraňování třešňové slupky a poté 24 - 48 hodin fermentace (v závislosti na počasí). Jakmile je fermentace dokončena, káva se promyje, aby se odstranil sliz z kávových zrn, poté se zrna umístí na vyvýšené africké postele na přibližně 12 - 15 dní, kde probíhá sušení.