Kolumbie - Colibrí, Finca San José

Chuťový profil: třešně, cukrová třtina, střední pomerančová acidita, konzistentní vyváženost, čistý šálek

Oblast - Risaralda

Farma - Finca San José

Odrůda - Tabi

Nadmořská výška - 1 600 m. n. m.

Metoda zpracování - Washed

Pro přípravu espressa doporučujeme používat kávová zrna minimálně 14 dní od data pražení.

Pro přípravu filtrované kávy lze kávová zrna používat od druhéno dne data pražení.

Zvolte si variantu:

Cena od 295,00
Please select variants first

Aroma: květové, suché plody, třešně. Chuť: mandle, karamel, sladké tóny. Dochuť: prodloužená. Kyselost: střední, pomerančová.  Tělo: krémové, lehké. Čistý pohár.

Velikost zrna: Excelso 15 - 10%. 

Finca San José je příběh imigrantů z Antioquie, tvrdě pracujících lidí s velkou láskou k rodině a práci na farmě. Jako přistěhovalci z oblasti Jardín Antioquia přišli v roce 1934 do malého městečka Belén de Umbria nacházejícím se v západním pohoří regionu Risaralda. Belén de Umbria je jednou ze 14 municipalit a díky velice úrodným půdám a příznivému klimatu je zemědělství a pěstování kávy jeho hlavním zdrojem příjmu. Pan Gilberto a paní Fabiola zde zakoupili malý kousek půdy, který okamžitě proměnili v kávovou plantáž. Díky vrozenému obchodnímu duchu se dařící rodinná farma začala rozrůstat a k původně malému pozemku manželé postupem času přikoupili sousední farmy. Sloučení těchto pozemků dalo vznik dnes známé Fince San José.

Region Risaralda se nachází ve střední části pohoří And. V celém regionu skládajícím se ze 14 municipalit a hlavním městem Pereira je pěstování kávy hlavním zdrojem příjmu obyvatel. Risaralda spolu s regiony Caldas a Quindío tvoří tzv. "kávovou osu" (Eje cafetero) zapsanou v roce 2011 jako kulturní dědictví na seznam UNESCA. Pro region Risaralda jsou charakteristické bylinné a ovocné tóny, střední tělo a kyselost. 

Zpracování kávových zrn začíná ručním sběrem pouze červených třešní. Navazuje jejich vysypání do nádrže s vodou, kde poškozené třešně zůstanou plavat na povrchu a ke dnu klesnou pouze zralé plné plody. Při dalším zpracování kávy se naruší a oddělí dužina kávové třešně od kávového zrna a tyto se ponechají 24 hodin v nádrži s vodou, kde dochází k fermentaci. Voda v nádrži se několikrát vymění a kávová zrna se opakovaným promytím zbaví vrstvy slizu zvané "mucielago". Jako zdroj vody k promytí semen se využívá voda pramenící přímo na farmě. Poté se kávová zrna suší 2 - 3 dny na slunci pod odsouvacím přístřeškem chránícím kávová zrna před deštěm. V okamžiku, kdy jsou kávová zrna suchá, jsou tato zrna odvezena v jutových žocích k dalšímu zpracování. Na farmě nejsou používány žádné pesticidy ani jiné chemické přípravky k likvidaci hmyzího škůdce zvaného "broca". Po každé sklizni se kávová plantáž opětovně prochází a posbírají se zbylé kávové třešně, které by jinak spadly na zem a přispěly by k rozmnožování škůdce.