Jak pražíme Z R N A

Jmenuji se Tomáš Výleta jsem majitelem kavárny Pražírna. V roce 2015 jsem společně se svým bratrem Vojtou otevřel první kavárnu s výběrovou kávou v Kyjově.

Otevřít si specializovanou kavárnu na malém městě se mohlo zdát jako bláznovství, my jsme tomu však stoprocentně věřili.

Myšlenka pražit vlastní kávu s námi byla už od začátku. Brzy jsme však zjistili, že provozovat kavárnu a přažit kávu jsou dva odlišné světy.

Zatímco se naše cesty s bratrem rozešly a on dal přednost psychologii, mě očaroval svět kavárenské kultury a výběrové kávy natolik, že jsem se rozhodl posunout kavárnu o kus dál a začal pražit Z R N A.

Kávová zrna si vybíráme od více importérů, kteří nám zprostředkovávájí kávu od mnoha farmářů po celém světě.

Do budoucna bychom rádi spolupracovali přímo s farmáři a budovali silnější vztahy a přátelství, která jsou pro kavárenskou kulturu stěžejní.

Pražení kávy začíná u výběru té správné odrůdy z mnoha vzorků.

Poté co najdu správnou zelenou kávu začíná nejsložitější procest a to profilování kávy. Právě toto ladění zrn je to, co od sebe odlišuje jednotlivé pražiče a dělá naši kávu vyjímečnou.

Profilování kávy je kombinací vášně, zkušeností a využívání moderních technologií. Je nutné sledovat teplotu během celého procesu pražení a vše pečlivě zaznamenávat.

Dokonce i změna počasí může mít znatelný vliv na výsledný produkt. 

Jsme zastánci světlého pražení, které  vedle italského typu dává vyniknout širší škále chutí s převážně ovocnými tóny.

Světle pražená káva, stejně jako u světle pražených kakaových bobů, si nechává více tělu prospěšných látek a antioxidantů.

Na balíčku najdete chuťový profil a základní informace o dané kávě - zemi a oblast kde je pěstována, období sklizně a v neposlední řadě způsob zpracování, který má velký vliv na výslednou chuť kávy. 

Z obalu se také dozvíte, jestli je káva vhodná k přípravě na kávovaru nebo na filtr. 

Cesta kávovým světem pro nás ani zdaleko nekončí a jsme vděční, že jej objevujete s námi.