Sigri - Papua New Guinea | zrnková káva
Kód: 942/250/FK 942/250/NA 942/500/FK 942/500/NA 942/100/FK 942/100/NA Zvolte variantuDetailní popis produktu
Chuťový profil, acidita a stupeň pražení
Jde o kávu s výraznou sladkostí a ovocnými tóny zejména do zralého ovoce. Držíme se trendu šetrného způsobu pražení a stupeň pražení volíme tak, aby vynikla přirozená chuť daná oblastí pěstování a způsobu zpracování. Tato káva se vyznačuje ovocnou sladkostí, která se projevuje jak ve vůni, tak v chuti. Její přirozená sladkost je velmi výrazná a v chuti můžete zachytit jemné náznaky portského vína.
Jak s výběrovou kávou zacházet
Tuto kávu nabízíme ve dvou typech pražení – na filtr a espresso. V případě filtrované kávy je vhodné ji spotřebovat co nejdříve, aby se nevytrácelo její aroma, vůně a jemnější chuť. Stejně jako se káva šetrně praží, měla by se i šetrně připravovat – dodržovat vhodnou teplotu (maximálně 93°C) a správný čas extrakce (2,5 - 3,5 minuty).
Pokud ji budete připravovat v kávovaru na espresso, je ideální kávu nechat uležet alespoň 14 dní od data pražení, které je na obalu vždy uvedeno. Pro přípravu espressa doporučujeme postup:
- 18,5 g namleté kávy
- 29 s čas extrakce
- 35 g výsledné množství kávy v šálku
Původ kávy a její zpracování
Farma Sigri provozuje největší kávovou plantáž v Papui Nové Guineji, která se rozkládá na přibližně 750 hektarech a zahrnuje dvě mycí stanice Sigri a Bunum Wo. Nachází se v údolí Waghi na Západních vysočině, kde se káva pěstuje ve výškách přesahujících 1 400 m. n. m., což přináší výhody z bohaté sopečné půdy. Plantáž se pyšní závazkem k organickému zemědělství, vyhýbá se umělým chemikáliím, pesticidům a herbicidům během pěstování.
Něco málo z historie farmy
Sigri Coffee Estate, založené v 50. letech Tomem Colem, vizionářem a pěstitelem kávy, má bohatou historii. Před pěti lety (2020) se majetek rozšířil akvizicí plantáže Bunum Wo Coffee Estate, která byla dříve rozsáhlou čajovou plantáží a od té doby byla kompletně přetvořena na kávový ráj.
Pěstování a zpracování
V Sigri se pěstují výhradně rostliny Arabica, přičemž důraz je kladen na odrůdu Typica, která pochází z proslulé odrůdy Jamaica Blue Mountain Typica. Metody pěstování a zpracování byly pečlivě zdokonalovány po desetiletí, aby bylo zajištěno dodržování nejvyšších standardů kvality v každé fázi. Káva prochází důkladným zpracováním, které začíná pečlivým ručním sběrem pouze zralých, červených třešní, aby se zachoval dokonalý poměr sladkosti a acidity.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Zrnková káva |
---|---|
Druh: | Arabica |
Zpracování: | natural |
Způsob přípravy: | espresso |
? Acidita: | střední |
Chuťový profil: | rozinky, višně, portské víno, vyzrálé švestky |
Země původu: | Papua New Guinea |
Provincie: | Jiwaka |
Region: | Waghi Valley |
Farma: | Sigri Coffee Estate |
Odrůda: | Typica |
Nadmořská výška: | 1 400 - 1 200 m. n. m. |
Sklizeň: | 2024 |
SCA skóre: | 86 |
Stupeň pražení: | světlé |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Káva ZRNA (Pražírna Kyjov)
V roce 2015 vznikla v Kyjově kavárna moderního ražení, zaměřená na správnou přípravu výběrové kávy. Její zakladatelé, bratři Výletovi, již od začátku počítali s tím, že si budou pražit kávu sami, a proto kavárnu nazvali Pražírna Kyjov. Nic se nemá zbytečně uspěchat, takže trvalo 5 let, než se tomu skutečně stalo. Název kavárny tak dostál svého jména a vy teď máte možnost ochutnat kyjovskou kávu pojmenovanou jednoduše jako ZRNA.